Το «ωφέλιμο» ISIS

zlFHGwd

  Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα των Βρυξελλών, όπου είδαμε την ασύδοτη δράση των «ευρωαναθρεμένων» τρομοκρατών, θα ήθελα να παραθέσω μία γενικότερη άποψη γύρω από το κεφάλαιο «Ισλαμικό Κράτος». Ξεκάθαρο μοιάζει πλέον το σχέδιο της Δύσης: Η διαμόρφωση ενός ενιαίου συνομιλητή στα καίρια εδάφη της Ανατολής, εν αντιθέσει με τη μέχρι πρότινος κατάσταση. Ποια ήταν η κατάσταση αυτή; Ένα συνονθύλευμα μικρών και μεγάλων, θρησκευτικά θεωρητικά, μα εξουσιαστικά στην πράξη προσανατολισμένων ομάδων. Μία γεωπολιτική επιπλοκή που απείχε χιλιόμετρα από την συχνά επικαλούμενη σταθερότητα.

  Όσον αφορά το όφελος από την διαμόρφωσης του ενιαίου συνομιλητή, τα πράγματα είναι σαφή: Ευκολότερες και απρόσμενα ασφαλέστερες εμπορικές συνδιαλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα του μαύρου χρυσού. Ένας σταθερός πυλώνας στην Ανατολή εξασφαλίζει τα παραπάνω και η σύναψη φανερών ή κρυφών συμφωνιών μαζί του αποτελεί μεγάλο προνόμιο.

  Το σχέδιο περιλάμβανε αρχικά τον εξοπλισμό του σημερινού ISIS σε ελεγχόμενο βαθμό. Ο εξοπλισμός αυτός επετεύχθη με τον γνωστό επεμβατικό τρόπο των ξένων δυνάμεων. Στο όνομα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εφοδίασαν με οπλισμό τις διάφορες τοπικές ομάδες που εχθρεύονταν την απάνθρωπη συριακή κυβέρνηση. Οι ομάδες αυτές μετεξελίχθηκαν, μέσω της προσάρτησης των μελών τους, στον ISIS. Το δεύτερο στάδιο, το οποίο βρίσκετε εν εξελίξει, αφορά τη δημιουργία μιας χαώδους κατάστασης με τυφλούς βομβαρδισμούς αντί μιας οργανωμένη επιχείρηση εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους. Στο όνομα δηλαδή της αντιμετώπισης των τρομοκρατών, πραγματοποιείτε μία σειρά από στρατιωτικές επεμβάσεις, όσο νωθρές η άστοχες χρειάζεται, ώστε να παρατείνετε ο πόλεμος. Η χαώδης αυτή κατάσταση ευνοεί την εξέλιξη του τρίτου  σταδίου, της δημιουργίας μιας ανεπίστρεπτης κατάστασης, όπου η αιματοχυσία αθώων ψυχών απαιτεί εκεχειρία με τους Τζιχαντιστές. Η μόνη παράπλευρη απώλεια που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί είναι οι πρόσφυγες. Όμως και για αυτό υπάρχει λύση: Κλειστά σύνορα, τσουβάλιασμα των πολλών στην Τουρκία. Στα bonus, η βολική για τον καπιταλισμό ξενοφοβία και οι φτηνοί Σύριοι εργάτες.

  Τι εμποδίζει την επίτευξη του τρίτου σταδίου προς το παρών; Η αντίστοιχη επιδίωξη της Ρωσίας να αποκτήσει τον δικό της εμπορικό εταίρο, στο πρόσωπο της Συριακής κυβέρνησης. Για αυτό άλλωστε κόπτεται να καταστείλει τον ISIS, εν αντιθέσει με τους αβανταδόρους Δυτικούς. Συνεπώς, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, το χάος ως απόρροια των συγκρουόμενων συμφερόντων θα κυριαρχεί.

SideliK_2

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το «ωφέλιμο» ISIS

  1. Παράθεμα: «Useful» ISIS / Το «ωφέλιμο» ISIS / El ISIS «Útil» | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s