Κυκλώνοντας τη νομοτέλεια

mr mercedes

Κάθε μέρα τα ίδια. “Πρέπει να αλλάξω, δεν πάει άλλο!” Εμπρός λοιπόν, άλλαξε! Κάνε το περίφημο νέο ξεκίνημα, κατασκεύασε το νέο “Εγώ” σου. Η περίφημη “νέα αρχή” δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παράσταση που βλέπουμε ξανά και ξανά να παίζεται από τους γύρω μας η και τον ίδιο μας τον εαυτό χωρίς να αλλάζει η κατάληξη. Όπως κάθε θεατρικό έργο, το τέλος είναι πάντα το ίδιο: μια τρύπα στο νερό. Υπάρχει τρόπος να σπάσει ο φαύλος αυτός κύκλος: Μην προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου!

Το καινούριο ξεκίνημα, που όλοι αναζητούν στη ζωή τους και κανείς δεν επιτυγχάνει, είναι καταδικασμένο εξαρχής. Είναι νομοτελειακά αδύνατο να μεταλλαχθεί η ουσία του χαρακτήρα ενός ατόμου, όλα όσα τον κάνουν μισητό, αγαπητό ή αδιάφορο στο περίγυρό του. Είναι ανέφικτο να εξαλείψει κανείς ότι δεν αρέσει στον ίδιο, με αποτέλεσμα να κλείνει απλώς τα μάτια στις άσχημες πτυχές της ύπαρξής του. Η αλήθεια είναι πως δεν καταφέρνει έστω να τις σκεπάσει στο ελάχιστο μιας και παραμένουν φανερές στον κύκλο του που γνωρίζει λίγο έως πολύ το υποκείμενο. Σαν άλλη στρουθοκάμηλος, αποφεύγει να αντιμετωπίσει την πραγματική εικόνα και σπρώχνει στο πίσω μέρος του μυαλού του όλα όσα δεν αποδέχεται. Ίσα ίσα για να τα ανακαλύψει ξανά, γυρίζοντας στο σημείο μηδέν. Στην πραγματικότητα, κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει. Η ανάγκη όμως που έχουμε να κυνηγάμε την αλλαγή μας, εσωτερική και εξωτερική, είναι υπαρκτή και πρέπει να ικανοποιείται.

Η λύση στο ζήτημα της περίφημης αλλαγής είναι δύο σταδίων. Πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην κατεύθυνση αυτή: πάψε να αντιστέκεσαι στη φύση σου! Όρισε το “Είναι” σου σε μια κόλλα χαρτί. Μια πλήρης λίστα με όσα στοιχεία του χαρακτήρα σου σου αρέσουν μα κυρίως όσα μισείς, αλλά και μια καταγραφή των αντιδράσεων που έχει το κοινωνικό σου περιβάλλον απέναντι σε αυτά, θα σε βοηθήσει να μην ξεχάσεις τίποτα στην προσπάθειά σου. Έχοντας μια εικόνα πλέον για το ποιόν σου μπορείς να εισέλθεις στην φάση της αποδοχής. Αποδέξου πως όλα εκείνα τα αρνητικά κομμάτια του παζλ που αντικρίζεις στο χαρτί σου δεν είναι κάτι το οποίο εξαφανίζεται ως δια μαγείας μα ακριβώς αυτό που γράφω παραπάνω: κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το χαρακτήρα σου. Εάν βάζεις τον εαυτό σου τόσο ψηλά όσο νομίζεις, ποιος ο λόγος να τον ψέγεις τόσο έντονα για τις άσχημες πτυχές του ενώ παράλληλα απαιτείς οι άλλοι να αναγνωρίσουν την ιδιοφυΐα σου; Είναι άραγε εφικτό να σε αγαπήσουν οι άλλοι όταν εσύ ο ίδιο μισείς μέρος η το σύνολο της υπόστασής σου; Ακόμη όμως κι αν δεν μπορείς ακόμη να αγαπήσεις τον εαυτό σου, το γεγονός πως δεν πρόκειται να αλλάξει, ας γίνει το κίνητρο για να τον αποδεχθείς. Η αγάπη θα έρθει σταδιακά, όσο τον γνωρίζεις πραγματικά. Μένοντας εξάλλου αγκιστρωμένος, σε ένα πλαίσιο ενοχών και αρνητικής κριτικής για όλα όσα δεν αποδέχεσαι γύρω από εσένα, καταλήγεις να απορρίπτεις όλα όσα κάνεις. Θετικά και αρνητικά. Η αποδοχή και η αγάπη επομένως, όσο τετριμμένα κι αν ακούγονται είναι το εφαλτήριο στην πορεία προς την ικανοποίηση της ανάγκης για αλλαγή. Σίγουρα, θα υπάρξουν στιγμές που οι παρελθοντικοί δαίμονες θα ξαναχτυπήσουν την πόρτα σου. Έχοντας όμως αποδεχτεί την ύπαρξή τους ως μέρος του χαρακτήρα σου, είναι ευκολότερο να τους αναγνωρίσεις, να κρατήσεις την ισορροπία που με κόπο κρατάς και αγαπώντας σε να προχωρήσεις μπροστά δίχως ενοχές.

Αναφέρθηκα στους δαίμονες του παρελθόντος που όση πρόοδο κι αν έχεις σημειώσει, συνεχίζουν να εμφανίζονται, βάζοντας τρικλοποδιές στην πορεία σου. Οι στιγμές αυτές του παραστρατήματος έχουν κάποιο υπόβαθρο: οι καταχρήσεις, η άστατη ζωή και τα σύγχρονα πάθη γενικότερα. Πρέπει να αναγνωρίσεις πως οι κακές συνήθειες που σε πλαισιώνουν πηγάζουν από την ίδια τη φύση του χαρακτήρα· αποτελούν τάσεις οι οποίες μπορούν να καθοδηγηθούν προς όφελός σου. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Καταχρήσεις: το ποτό, η χρήση ουσιών, η ροπή γενικότερα του ατόμου να “κάνει κεφάλι”. Πηγάζει από την τάση που έχει ο άνθρωπος να ζήσει σε ένα παράλληλο, γεμάτο δράση κόσμο, μακριά από τη ρουτίνα και βιώνοντας μια πλασματική αυξημένη αυτοεκτίμηση. Έχοντας πιάσει πάτο όπως είδαμε νωρίτερα, έχεις ήδη αντιληφθεί το επίπλαστο της αυτοεκτίμησης και περνάς στη φάση της αποδοχής. Αυτό που μένει είναι να κατευθύνεις την τάση για να ζήσεις μια διαφορετική, περιπετειώδη πραγματικότητα. Επιλέγοντας την ενασχόληση με τα extreme sports, τα ταξίδια και κάθε λογής εναλλακτικό ως προς τη καθημερινότητα hobby, εξαλείφεις την κακή συνήθεια των καταχρήσεων.

  • Εφήμερες σχέσεις: η τάση του ανθρώπου να κυνηγά την επιβεβαίωση μέσα από παροδικές, ερωτικές κυρίως μα και φιλικές, σχέσεις. Ζητούμενο εδώ είναι να αναζητηθεί η ενασχόληση με δραστηριότητες που θα σου αποφέρουν την επιβράβευση. Κάνοντας κάτι δημιουργικό και εκθέτοντας το στον κοινωνικό σου περίγυρο, επιτυγχάνεις να λάβεις το θαυμασμό, την καλή κουβέντα η έστω την προσοχή που τόσο επιζητάς. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η συνεχής επιβεβαίωση θα οδηγήσει σε μόνιμη τόνωση της αυτοπεποίθησης σου με αποτέλεσμα να εξασθενήσει σταδιακά η ίδια η εξάρτηση από την επιβεβαίωση.

  • Εθισμός στο διαδίκτυο: η ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικοποίηση καλύπτεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα online παιχνίδια. Η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που ονομάζουμε ποιότητα ζωής αλλά και θεμελιώδη τάση του ατόμου η οποία εύκολα ικανοποιείται με επιφανειακό τρόπο. Η ευκολία που παρέχει το διαδίκτυο προς αυτή την ικανοποίηση είναι γνωστή. Ακόμη και εσύ ο ίδιος μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ ψηφιακού και πραγματικού φίλου. Διστάζεις ωστόσο να κοιτάξεις προς τη μεριά του τελευταίου. Βγες έξω και μίλα με κόσμο διάολε! Πες “ναι” στις προσκλήσεις γνωστών και συναδέλφων. Μπορεί βέβαια να δυσκολεύεσαι να βρεις το θάρρος να μιλήσεις σε αγνώστους η ακόμη και η ιδέα να συναναστραφείς με ένα σχετικά οικείο περιβάλλον να σε φοβίζει. Ας το παραδεχτείς κάπου εδώ. Η κοινωνικοποίηση θέλει τόλμη, κάτι όχι και τόσο εύκολο σαν πρώτο βήμα. Ζήτα βοήθεια .Η ψυχική υγεία είναι ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει και τα αποτελέσματα αξίζουν την προσπάθεια. Μια υγιής κοινωνική ζωή φέρει αμέτρητα οφέλη.

Αυτά και άλλα πάθη, σε συνδυασμούς πολλές φορές, ταλαιπωρούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Πληγές που αιμορραγούν, μπορούν όμως να κλείσουν εάν επικεντρωθεί κανείς στη ρίζα του προβλήματος. Είναι ξεκάθαρο πως οι εσωτερικές τάσεις του ανθρώπου δεν καταπνίγονται αλλά μπορούν να δαμαστούν με κατεύθυνση την ευημερία. Η ψυχική δύναμη, η πίστη μα κυρίως η αποφασιστικότητα κι η υπομονή είναι τα όπλα στη φαρέτρα όλων μας.

SideliK_2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s